Sankt Georg 2020: Du kan förändra världen. Årets tema: Demokrati och påverkan

Publicerat av Albin den

Den 23 april varje år firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen. Utgångspunkten för dagen är berättelsen om riddaren Georg som genom sitt mod räddar en by från en fruktansvärd drake. I årets Sankt Georg-budskap uppmanar vi alla att ta reda på hur de kan påverka sin omvärld! Det är viktigt inte minst i oroliga tider som nu. 

Historien om S:t Georg handlar om mod och handlingskraft. Om att se ett problem och göra sitt bästa för att förändra situationen. I Scouterna ska alla få känna sig hörda och kunna påverka sin situation, precis som S:t Georg. Vi kanske inte är riddare som behöver döda en drake, men vi kan se andra problem eller saker som vi vill förändra.

Därför låter vi S:t Georgsdagen i år ha temat Demokrati och påverkan. Demokrati innebär att alla har möjlighet att vara med och påverka det som händer, till exempel att de som är över 18 år får vara med och rösta fram vilka politiker som ska sitta i riksdagen. Demokrati är dock så mycket mer än val på olika politiker. Demokrati och påverkan finns överallt, inte minst på Scouterna!

Ibland kan det kännas som att man inte kan påverka sin situation eller sin omvärld överhuvudtaget. Särskilt i utmanande tider som nu, när mycket är upp och ner. Det är bara andra som bestämmer vad som ska göras och hur man ska göra det. Kanske känner du dig orolig och maktlös. Men på Scouterna har du faktiskt makten att påverka och du får dessutom lära dig hur du gör det!

En viktig del av scoutmetoden är Learning by doing, att man lär genom att göra. Vi tror alltså på att man lär sig om demokrati och påverkan bäst genom att göra demokrati! Vi jobbar också i patruller, och det är just i den lilla gruppen som demokratin ofta tar sin början.

I det lilla gror de första fröna till samhällsförändring.

Vi tror också på unga människor och på att unga ska få vara med och bestämma minst lika mycket som vuxna. Vi låter inte bara dig som är ung vara med – vi ser också till att du får de kunskaper du behöver för att påverka både inom Scouterna och i livet i övrigt. Ett exempel är projektet Världsförbättrarna, som med stöd från Postkodlotteriet lär spårarscouter mer om demokrati. Genom inspiration och kunskap blir de världsförbättrare genom sina egna påverkansprojekt. Scouternas brinnande engagemang plockas upp, och skapar förändring.

I Scouterna pratar vi om lokalt och globalt samhällsengagemang, att vi engagerar oss för en bättre värld här och ute i världen. Inte minst nu, när många tvingas vara hemma för att undvika smitta, behövs det lokala engagemanget. Många scouter runt om i Sverige visar otroligt starkt engagemang för att göra livet i lokalsamhället lite lättare i corona-tider. Vissa handlar till de som är med i en riskgrupp, eller startar läxhjälp för de som pluggar hemifrån. Vissa tillverkar skyddsvisir till sjukvården. Ledare håller igång mötesverksamheten, utomhus eller över internet. Gemensamt för allt som scouter gör är att de tillsammans har beslutat sig för att göra något bättre. Ibland kanske det känns svårt eller jobbigt – men det är värt det! Tillsammans förändrar vi samhället. Det är demokrati!

Får du som scout de rätta verktygen och kunskapen om att du kan göra skillnad, finns det en större chans att du tar steget att göra någonting. Du kan påverka din omvärld och göra den bättre. Du kan skapa en ljusglimt i tider när mycket känns hopplöst. Tillsammans gör våra insatser världen till en bättre plats!

Länk till artikeln: http://www.scoutservice.se/artikel/sankt-georg-2020-du-kan-forandra-varlden/

Kategorier: